![]() |
|
Dolanie drożdzy do moszczu - Wersja do druku +- Forum winiarskie (http://www.winiarze.com.pl) +-- Dział: Wino (/forum-1.html) +--- Dział: Porady dla amatorów jak i zaawansowanych (/forum-17.html) +--- Wątek: Dolanie drożdzy do moszczu (/thread-34.html) |
Dolanie drożdzy do moszczu - winowienio - 09-24-2009 13:04 PM Witam, Mam pytanko, otóż czy można dodać drożdże do moszczu po 2-3 dniach? Chciałbym jak najszybciej wycisnąć sok z jabłek gdyż są troszkę poobijane a niestety nie przygotowałem jeszcze matki drożdżowej. Pozdrawiam RE: Dolanie drożdzy do moszczu - polo - 09-26-2009 15:54 PM Ja dodawałem kiedyś po 2 dniach i było ok. Ale różnie może być. Że się nic nie stanie to nie znaczy że nie ma to żadnego wpływu. RE: Dolanie drożdzy do moszczu - Sigeh - 09-30-2009 17:46 PM (09-26-2009 15:54 PM)polo napisał(a): Ja dodawałem kiedyś po 2 dniach i było ok. Lać śmiało sie nie patrzeć na nic, po dwóch dniach nie zacznie nawet fermentować.A kolega słyszał o aktywnych drożdżach, np.: fermivin? Można je dodawać po 20-30 minutach od uwodnienia. |